Ciclism, Informatii Utile

Echipamentele de protectie

Deși ciclismul este, în general, o activitate sigură, trebuie să vă luați totuși măsuri de precauție înainte de a ieși pe bicicletă. Și asta merge dincolo de purtarea unei simple căști de protecție. Iată o expunere a echipamentului de siguranță esențial pentru bicicletă de care aveți nevoie pentru următoarea dvs. plimbare.

Casca de protecție

cască de ciclism

Să bifăm mai întâi cea mai evidentă și esențială piesă de echipament de siguranță.

Motivul pentru care aveți nevoie de o cască de bicicletă este destul de simplu – vă protejează capul de lovituri și de accidentări.

Ceea ce nu este simplu, însă, este să știi ce tip de cască să alegi. Nu vă doriți una nepotrivită pentru genul dvs. de mers pe bicicletă și nici una care se zgârcește la calitate și protecție pentru a menține prețul scăzut.

Atunci când cumpărați o cască de bicicletă, identificați mai întâi ce tip de ciclism intenționați să faceți. Există căști de ciclism de șosea, căști de ciclism montan și căști integrale. Căștile integrale sunt necesare doar pentru formele mai extreme de ciclism, cum ar fi downhill, dirt jumping și freeride mountain bike. În mod obișnuit, o cască de bicicletă montană vă va acoperi pentru majoritatea tipurilor de mers pe șosea, pe trasee sau în off-road ușor.

Următorul lucru pe care trebuie să-l căutați este logo-ul European Standards în descrierea produsului sau pe ambalaj.

Codul de standarde pe care trebuie să îl căutați este EN 1078. Acesta garantează că casca a respectat și a trecut testele privind construcția, materialele, câmpul de vizibilitate, absorbția șocurilor și fixarea prevăzute de Regulamentul privind siguranța generală a produselor (GPSR) al Uniunii Europene.

Deși s-ar putea să nu pară așa, în construcția unei căști de protecție intră multă inovație tehnică. Din acest motiv, dacă vă deteriorați casca, ar trebui să o înlocuiți înainte de următoarea plimbare, deoarece structura poate fi compromisă și nu vă mai poate proteja.

Mănuși

mănuși de ciclism


După cască, următoarea piesă de echipament de siguranță pentru bicicliști pe care un ciclist este probabil să o dețină este o pereche de mănuși. Acestea sunt o idee bună din mai multe motive.

În primul rând, dacă veți cădea de pe bicicletă, probabil că veți întinde mâna pentru a vă opri căderea cu mâinile. În acest caz, mănușile vă protejează pielea de pe palme atunci când vă conectați cu solul.

Unele mănuși de bicicletă sunt, de asemenea, căptușite, ceea ce amortizează și mai mult lovitura unei căzături, oferindu-vă în același timp o prindere mai confortabilă a ghidonului. Ca un plus, acestea vă vor ține mâinile calde iarna, ceea ce înseamnă că își vor păstra capacitatea de reacție pentru frânarea de urgență.

Mănușile de bicicletă vin în general în două forme: fără degete sau cu acoperire completă. Mănușile fără degete permit o anumită dexteritate și ventilație, protejându-vă în același timp palmele, dar oferă mai puțină izolație în anotimpurile reci.

Unele mănuși de bicicletă pot fi confecționate din materiale mai groase și mai rezistente sau pot fi prevăzute cu plăci de protecție, în funcție de tipul de mers pe bicicletă pe care intenționați să îl faceți.

Reflectoare și lumini
reflectoare și lumini pentru ciclism

Una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor de ciclism este faptul că un automobilist nu reușește să vadă un biciclist în timp ce virează sau schimbă banda de circulație. Din acest motiv, reflectoarele și luminile care vă fac cât mai vizibil posibil sunt primordiale.

Există o mulțime de opțiuni – de la reflectoare pentru aproape toate componentele care există pe o bicicletă până la dispozitive de înaltă vizibilitate de toate tipurile. Să nu uităm nici de luminile cu alimentare proprie. Oricare ar fi opțiunea pe care o alegeți, nu ar trebui să nu vă lipsească niciodată o formă de material reflectorizant pe fiecare parte a corpului și a bicicletei atunci când ieșiți la plimbare.

Pentru mersul pe timp de noapte, vă recomandăm reflectorizantele pentru ghidon și șa, care, de obicei, vin în mod standard cu majoritatea bicicletelor. O jachetă reflectorizanta este, de asemenea, o idee bunăsi va face imposibil de ratat odată ce o lumină este îndreptată asupra ta.

Desigur, vizibilitatea este o stradă cu două sensuri – doriți să puteți vedea și să fiți văzut. Din acest motiv, ar trebui să circulați noaptea cu nimic mai puțin decât reflectoarele menționate mai sus, precum și cu un far și o lumină din spate.

Alte lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un far pentru bicicletă sunt să vă asigurați că durata de viață a bateriei durează mai mult decât durata de utilizare prevăzută, că este rezistent la intemperii și că are luminozitatea potrivită pentru utilizarea pe care o intenționați.

Ochelari de protecție

ochelari de protecție pentru bicicliști


Dacă ați pedalat vreodată pe o uliță de țară, știți mai bine decât majoritatea cât de des le place insectelor să vă zboare direct în gură sau în ochi în timp ce treceți pe lângă ele.

În mod similar, praful, pietrele și resturile tind să se ridice atunci când pedalați pe poteci cu pietriș sau pe drumuri principale. De aceea, veți vedea adesea bicicliști care circulă cu ochelari de soare de tip wrap-around.

Orice gândac rătăcit sau bucată de pământ este suficient pentru a vă împiedica vederea, a vă provoca disconfort și a vă distrage atenția, ceea ce este evident periculos și ar putea provoca un accident. Așadar, vă recomandăm să purtați ochelari de ciclism.

Un alt beneficiu de siguranță al ochelarilor de ciclism este că previn orbirea de la soare sau de la razele înalte ale mașinilor, dacă îi alegeți pe cei cu lentile colorate și polarizate. Mai mult, aceștia vă vor proteja ochii de vânt și ploaie, astfel încât să vă puteți păstra vizibilitatea pe vreme rea.

Oglinzi

oglinzi pentru ciclism

Deși nu ai tendința de a vedea foarte des oglinzi pe bicicletele de împingere, acestea există – și sunt de fapt o piesă destul de utilă a echipamentului de siguranță pentru bicicletă.

Cele mai multe pericole ale ciclismului rutier implică automobiliștii, așa că, dacă pedalați spre casă la ora de vârf, este util să vedeți traficul care se apropie din spatele dvs. Oglinzile pentru bicicliști oferă acest beneficiu.

Oglinzile vin în diferite forme – unele se prind de cască sau se poartă ca ochelari, altele se atașează la ghidon, iar câteva chiar se prind la spatele mănușilor sau la încheietura mâinii. Fiecare dintre ele oferă beneficii diferite.

O oglindă pentru cască sau ochelari se va mișca odată cu capul dumneavoastră, permițându-vă să vedeți la 180 de grade în spatele dumneavoastră, spre deosebire de o oglindă pentru ghidon care vă va oferi vizibilitate doar direct în spatele bicicletei.

Oglinzile de ghidon tind să aibă o suprafață reflectorizantă mai mare în comparație cu oglinzile pentru căști, ochelari sau mănuși. De asemenea, acestea distrag mai puțin atenția și tind să fie mai durabile.

Kit pentru biciclete

kit pentru biciclete

Deși kitul de bicicletă nu vă va proteja în mod activ de pericole în același mod în care o vor face o cască sau ochelarii, este o idee bună să luați cu dvs. anumite elemente la plimbare. Acestea vor remedia orice problemă care ar putea apărea și care ar avea un impact asupra siguranței tale, putând astfel să oprească un accident înainte de a se produce. La fiecare plimbare, vă sfătuim să aduceți cu dvs:

Un set de chei Allen pentru a vă strânge ghidonul sau pentru a regla înălțimea scaunului. Un accident le-ar putea scoate din aliniere sau ai putea observa la jumătatea unei plimbări că sunt puțin deplasate, așa că este mai bine să poți rezolva problema pe loc decât să mergi pe o bicicletă potențial periculoasă sau să fii nevoit să te întorci.
O pompă mică de bicicletă pentru a umple anvelopele în cazul în care acestea pierd presiune sau dacă faceți pană.
O trusă de reparații pentru a putea repara o pană de cauciuc.
Telefonul mobil (complet încărcat) pentru a putea contacta cu ușurință serviciile de urgență și familia sau pentru a afla unde vă aflați dacă vă rătăciți.
Ceva de mâncare și de băut pentru a vă menține hidratat și pentru a avea suficientă energie pentru a pedala.
Un set de lumini de bicicletă față și spate, în cazul în care planurile se schimbă și trebuie să vă întoarceți acasă pe întuneric.
O trusă de prim ajutor pentru a steriliza orice tăieturi sau zgârieturi.

Servisarea periodica

Servisarea periodica

Durabilitatea oricarui mecanism este data de cea mai slaba componenta a acestuia iar cand aceasta cedeaza sunt sanse mari ca tot mecanismul sa fie incapacitat, la fel si la o bicicleta, ea functioneaza pana cedeaza una din componentele ei.

Intretinerea periodica a bicicletei va asigura ca aceasta nu va ceda lasadu-va blocat in plimbarile voastre. Coponentele sunt curatate si lubrifiate asigurand o plimbare cu minim de rezistenta si efort.

In concluzie este mai bine sa vea protejati corespunzator si a preveni momentele neplacute.
Sa aveti spor la pedalat oriunde va duce drumul!